giardino
rijacker
royalpalace
carwash
frietbergh
tankstation

Participatietuin Den Rijacker

Ooit lag hier een oude tennisbaan, maar het gravel is door horecaondernemer en landschapsarchitect Bram van Beurden omgetoverd in een oase van groen voor de hele wijk. De Familie Van Beurden zette hier participatietuin Den Rijacker op, om samen met omwonenden te werken aan een uniek stukje Reeshof. Den Rijacker toont wat mogelijk is met een klein stukje land, maar veel enthousiasme. Een groot deel van de 2000 m2 grote akker is nog braakliggend terrein, waar vrijwilligers druk bezig zijn de akker verder te cultiveren.

pompoen
groente uit tuin

Vrijwillligers komen wekelijks helpen bij de tuin, allen met een eigen verhaal. Veel vrijwilligers geven aan dat het voor hen prettig is om een moment te hebben om met gelijkgestemden samen te komen en buiten bezig te zijn. Dat er ook nog het een en ander geleerd wordt over het bijhouden van een moestuin, is natuurlijk mooi meegenomen.

Den Rijacker werkt samen met verscheidene initiatiefnemers. Een van deze initatiefnemers is Nature For Health. Zij doen onderzoek naar helende werking van natuur en de verbintenis tussen mens en natuur. Ook is er een samenwerking met de Bibliotheek Heyhoef, in de Reeshof. De samen opgezette “Tovertuin”, laat kinderen op een interactieve manier kennis maken met voeding en natuur.

Er zijn nog veel plannen voor Den Rijacker. De richting van deze plannen is nog niet in beton gegoten. Dit biedt dan ook ruimte voor ideeën en aanvullingen vanuit de gemeenschap. Uiteindelijk zullen er verschillende tuinen komen, waaronder een kruiden- en bloementuin en zelf een boomgaard met verschillende soorten bomen. Van de kruiden en groenten tot versgeplukte bloemen als decoratie op de tafels: deze producten worden deels gebruikt in het Italiaanse restaurant naast de tuin “Giardino D’Italia”. Daarnaast zullen deze producten ook verschijnen op de markt die met regelmaat op het terrein wordt georganiseerd of op andere manier beschikbaar gemaakt voor de buurt.

pompoen
groente uit tuin
Vrijwilligers zijn extra welkom in de tuin op woensdagen en zaterdagen. Op woensdag begint het team om 13:30 uur en op zaterdag wordt er vanaf 11:00 uur gewerkt. De groep vrijwilligers is erg divers en elke leeftijdsgroep is vertegenwoordigd. En naast lekker werken, kun je sparen voor een lekkere pizza bij Giardino D’Italia.

Wil je niet wachten en je groene vingers zo snel mogelijk aan het werk zetten in de participatietuin? Je bent meer dan welkom om eens langs te komen, Den Rijacker is te vinden aan de Huibevendreef 22. Voor meer informatie kun je ook altijd een mailtje sturen naar tuin@denrijacker.nl.