giardino
rijacker
royalpalace
carwash
frietbergh
tankstation

Participatietuin Den Rijacker

Ooit lag hier een oude tennisbaan, maar het gravel is door horecaondernemer en landschapsarchitect Bram van Beurden omgetoverd in een oase van groen voor de hele wijk. De Familie Van Beurden zette hier participatietuin Den Rijacker op, om samen met omwonenden te werken aan een uniek stukje Reeshof. Den Rijacker toont wat mogelijk is met een klein stukje land, maar veel enthousiasme. Een groot deel van de 2000 m2 grote akker is nog braakliggend terrein, waar vrijwilligers druk bezig zijn de akker verder te cultiveren.

pompoen
groente uit tuin

Vrijwillligers komen wekelijks helpen bij de tuin. Telkens weer een prettig moment met gelijkgestemden om samen te komen en lekker buiten bezig te zijn. Dat er ook nog het een en ander geleerd wordt over het bijhouden van een moestuin, is natuurlijk mooi meegenomen.

Den Rijacker werkt samen met verscheidene partners. Een van deze organisaties is Nature For Health. Zij doen onderzoek naar de helende werking van natuur en de verbintenis tussen mens en milieu. Elke vrijdag om 10.30 kun je gratis aansluiten bij een wandeling die start bij de tuin onder begeleiding van één van de vier natuurcoaches. Een hele mooie manier om de natuur te ervaren. Daarnaast zijn er informatiedagen, werkdagen en is Paul van der Velden of een van zijn teamleden vaak aanwezig bij de markten voor extra informatie.

Verder hebben we een samenwerking met de Bibliotheek Heyhoef. De samen opgezette “Tovertuin”, laat kinderen op een interactieve manier kennis maken met voeding en natuur. 

Er zijn nog veel plannen voor Den Rijacker. De richting van deze plannen is nog niet in beton gegoten. Dit biedt dan ook ruimte voor ideeën en aanvullingen vanuit de gemeenschap. Uiteindelijk zullen er verschillende tuinen komen, waaronder een kruiden- en bloementuin en zelfs een boomgaard met verschillende soorten bomen.

Van de kruiden en groenten tot versgeplukte bloemen als decoratie op de tafels: deze producten worden deels gebruikt in het Italiaanse restaurant naast de tuin “Giardino D’Italia”. Daarnaast zullen deze producten ook verschijnen op de markten die jaarlijks op het terrein wordt georganiseerd of op andere manier beschikbaar gemaakt voor de buurt.

Bijdragen aan de plannen? Dat kan op allerlei manieren. Zo zijn er jaarlijks verschillende scholen en bedrijven die een dag mee komen helpen en samen bouwen, tuinieren en leren op het terrein. Wilt u met een groep langskomen en bijdragen? Zoekt u een leuke en leerzame activiteit? Laat het ons dan weten!

pompoen
groente uit tuin

DOE MEE! Vrijwilligers zijn extra welkom in de tuin op woensdagen en zaterdagen. Op woensdag begint het team om 13:30 uur en op zaterdag wordt er vanaf 11:00 uur gewerkt. De groep vrijwilligers is erg divers en elke leeftijdsgroep is vertegenwoordigd. En naast lekker werken, kun je sparen voor een lekkere pizza bij Giardino D’Italia. Sterker nog zaterdag lunch je gratis mee. Bram pakt dan uit met een lekkere maaltijd met wisselende samenstelling. 

Wil je niet wachten en je groene vingers zo snel mogelijk aan het werk zetten in de participatietuin? Je bent meer dan welkom om eens langs te komen, Den Rijacker is te vinden aan de Huibevendreef 22. Voor meer informatie kun je ook altijd een mailtje sturen naar tuin@denrijacker.nl.

Nog meer partners

Hetty Kerkhof van Stichting Ancient Power ontwikkeld een eigen hoekje van het terrein waar een hart labyrinth is ontstaan en waar ze verschillende workshops geeft. Denk aan een natuurwandeling waarna ze soep maakt met versgeplukte kruiden, maar ook bijzondere kunstworkshops zoals ocean drums en rainsticks maken. 

Tom Popering faciliteert ontzettend leuke kinderfeestjes in de meest uiteenlopende rollen als Animatie Musketier. Dan is hij weer ridder, dan avonturier en vervolgens zelfs superheld. De combinatie met de locatie en het bos maken elk feestje een bijzondere belevenis.

Jacob van Hoek is bezig met de nieuwste aanwinst van de tuin. Een speciale relax hoek helemaal gewijd aan de kracht van de hang mat. Jacob helpt met zijn coachbedrijf Life Design mensen om te kiezen. En met zijn initiatief HangOn ondersteunt hij dat kiezen door even te onthaasten en ontdekken wat er gebeurt als je even helemaal niets doet. 

pompoen